joi, 20 octombrie 2011

Da' de ceeee?

Bai deci eu,ultima gaina romantica din univers,care inca mai crede in viata fara de moarte si prietenie fara de interes si rautate,m-am intovarasit (super tare cuvantul asta,comunist get beget) cu o duduie(nu pot sa ii zic fata,ca are 41 de ani,si nici doamna, ca ce plm..o sa fiu si eu acolo) la cursul de limba franceza pe care il frecventez cu interes. Si hau hau si bau bau,toata ziua bot in bot, de fiecare data cand nu stie ceva o intreaba pe subsemnata(retineti asta, e important in firul epic),si tot asa trecura zilele si ieri am avut evaluare.Prima evaluare din doua, inainte de examenul din ianuarie.
Ne da profa' subiectele, nu erau deloc grele, insa din tot testul ala era un cuvant pe care nu il stiam si cu care,colac peste pupaza,trebuia sa facem o propozitie. O intreb pe prietena Amy(that's her name,yes,and she's American,if you must know) daca are habar ce inseamna respectivul cuvant,iar ea imi zice ca nu. Ok, toate bune si frumoase,ma apuc sa fac testul,termin in vreo 10 minute(cu cele DOUA greseli pe care deja le-am observat :D) si apoi ma apuc sa imi chinui mintea deja epuizata despre ce ar fi putut cuvantul respectiv sa insemne.Pentru curiosi,e vorba despre o expresie,mai mult- "s'efforcer de". Straina pe deplin nu imi era,si de cate ori  ma gandeam la vreo propozitie,imi venea in gand ceva legat de politie.In fine, mai astept,ma mai strofoc,si inainte sa plec,cu vreo 2 minute, o mai intreb o data pe prietena mea daca are habar cu ce se mananca,si imi raspunde la fel de candida ca nu.
Eh nici nu trec bine 2-3 minute si incepe sa faca si ea exercitiul respectiv si deodata o vad ca scrie propozitia respectiva asa de fluent de zici ca ea facuse subiectele!!!
Pai daca nici asta nu e tradare...eu nu mai stiu ce e...Evident ca mi-am dat seama din propozitia ei ce inseamna si am facut si eu o propozitie(si mai frumoasa,din punctul meu de vedere :)) ) dar asa de dezamagita am fost..de nu pot sa va spun.Pai ziceti si voi,cei 5 care imi cititi blogul( :))) ), o strangeau tenisii sa imi zica si mie? Ii luam ei din nota?Sau locul la vreo companie multinationala?
Nu-nu,asa ceva nu se face,va spun! Rusine ei, rusine Dinu Patriciu,rusine toturor celor care nu dau in situatii din astea inocente,de non concurenta!huo!
Off..ca tare m-am necajit iar! :D Doar ce imi trecuse..
Concluzia- nu mai e prietenia ce-a fost,domne!

Erata :D

Da,ma,bine,am inteles sunteti mai multi care imi cititi blogul.Foarte bine,asa sa faceti! Uite ce de mai lucruri interesante scriu!Nemaintalnite.Hai ca inchid postul asta si incep unul mare si serios.Ca tare suparata mai sunt,domne'!

joi, 13 octombrie 2011

Gradinita vs. maternelle

Bonjour, baieti si fete!(glumesc,stiu ca doar Ruxx imi citeste blogul).
Imi scuzati absenta indelungata, am fost plecata din tara.:D Inca sunt,slava Domnului!
Astazi vreau sa va povestesc un pic(cunoscandu-ma,va fi mai mult decat un pic) despre cum e gradinita aici,respectiv maternelle,ca asa se numeste ea, unde Razvan activeaza cu succes de o luna si un pic.
Sa incepem cu inceputul,dara...prima zi de scoala,emotii, ganduri,griji...pornim toti trei catre locul cu pricina,Razvan cu un ghiozdan mare cat el in spate,plin cu tot necesarul pentru anul in curs. Ajungem in curtea gradinitei, ce mai freamat, ce mai zgomot, toti copiii isi regaseau colegii,doamnele,se pupau,se imbratisau,hai sa o cautam si noi pe a noastra,deci. Ne oprim la o masuta sa ne facem planul de atac,si ne dam seama stupefiati ca...nu am luat niciun buchet de flori! Nici macar pentru doamna,apoi pentru : cealalta doamna(care aici nici nu exista), directoare, cele doua ingrijitoare, cele doua asistente sau cele doua orice iti mai iese in cale in prima zi de gradinita in Romania.Nimic.Pentru nimeni. Am fost atat de ingrijorata pentru prima zi a lui Razvan intr-o gradinita in care toata lumea vorbeste o limba care lui ii era straina,incat asta a fost ultimul lucru din mintea mea.
Impietriti,ne uitam in jur,sa evaluam pagubele: cati copii au,avem de unde sa luam repede un buchet..etc..Soc numar secund: NIMENI nu avea nimic! Niciun parinte,niciun copil=niciun buchetel de flori.
Da.Pentru ca aici nu e asa.Prima zi de scoala/gradinita arata exact ca o zi obisnuita,in care iesisera toti in curte,atata tot.
Bygones.Continuam.
Aici programul este de la 8.30-8.45 la 15.15-15.30,iar copiii nu dorm la pranz. Obisnuiam sa cred ca nici macar cei mici,de trei ani,dar zilele trecute am auzit o doamna educatoare vorbind cu un parinte despre somnul unuia dintre copii,deci macar cei mici fac asta,probabil ca doar grupele mari nu mai dorm.
Programul zilnic al lui Razvan este cam asa: dupa ce ajunge la gradi se joaca pana la 8.45,cand incep activitatile. Activitatile includ: pictat,colorat,desenat,diferite proiecte-si-au facut singuri etichetele pentru ghiozdane, etichetele cu numele pe care trebuie sa le lipeasca in fiecare si pe un tabel sa isi  demonstreze prezenta,diverse proiecte pentru gradi,pentru Halloween,Craciun,etc...
In fiecare zi,copilul meu,care in Romania imi raspundea la aceeasi intrebare cu "nimic", imi spune acum cand il intreb ce a facut, despre o multime de lucruri.Si nu numai ca imi spune,imi arata.Proiectele sunt expuse acolo,in clasa,totul arata super si toata lumea e multumita.
In fiecare zi,cu exceptia zilei de miercuri,cand e zi scurta,copiii ies in curte de doua ori.O data dupa masa de dimineata,de la ora 10(mancarea pentru dimineata si-o aduc ei in fiecare zi) si o data dupa masa de pranz,dupa ce servesc la sala de mese mancare bio.
Pentru gustarea de dimineata avem teme, in fiecare zi a saptamanii copiii trebuie sa isi aduca ceva anume: produs lactat,fruct,sandvis,biscuit,etc..Iar meniul pentru mancarea de pranz il primim cu o luna inainte,si este,asa cum am zis,totul organic,cu multe fructe,legume,peste..fara multa sare(motiv pentru care lui Razvan nu ii place niciodata ciorbita:)) )
Fac piscina, se duc cu un autocar special, au bonetele si ochelari de piscina,sunt tare haiosi si incantati de ziua cu piscina. La muzica nu invata o melodie tot anul scolar,ci le dau sa isi aleaga niste instrumente,fiecare ce vrea-o tamburina,niste castaniete,etc-si cu ele incearca toti sa compuna cate ceva.:)Nu vreau sa imi imaginez ce iese acolo.:)
A inceput si cursurile de olandeza,deja mi-a bolborosit ceva dintr-un cantecel..mi s-a parut tare distractiv.:)
Cand e ziua cuiva, nu e ca la noi,sa aduca un tort si un suc,fiecare copil primeste o punguta in care se afla,dupa posibilitati, mai multe dulciuri,baloane,o jucariuta,etc,plus ca dimineata sunt serviti cu o felie de tort si evident suc.Zilele trecute a fost ziua doamnei lor,si au avut parte de acelasi tratament, au primit o multime de dulciuri si chiar si cate o jucariuta,ceea ce mi s-a parut chiar super.Doamna e una dintre ei,se poate vedea cat e de atasata de copii,toti o iubesc.Si eu o iubesc,mi se pare frumoasa si calda,copilaroasa si serioasa in acelasi timp.Si face multe cu ei,in fiecare zi.Ii implica pe fiecare in cate ceva,in mod egal,zilnic alege cate un copil sa joace un pic rolul profesorului,iar ei sunt mega incantati,evident.
Si nu,daca va intrebati daca doamna a primit vreun cadou sau macar o floare de ziua ei,raspunsul este nu.Eu sincera sa fiu m-am simtit putin cam prost din cauza asta,am aflat in ziua respectiva,era vineri,iar luni am vrut sa ii ducem macar un buchet de flori,dar am observat ca nimeni nu i-a mai dus nimic si am inteles ca as fi creat o situatie neplacuta daca as fi facut ceva nelalocul lui. Nu e obiceiul,pur si simplu,sa se procedeze asa,si nu am vrut fac valuri.Inca mi se pare totusi ciudat.Un buchet de flori nu a omorat pe nimeni.in fine.
Inutil sa spun ca de Craciun nu se pune problema sa strangem bani pentru cadouri pentru tot personalul,nu? Ceea ce imi aminteste fara drag de situatiile create in Romania cand veneau evenimentele astea importante si dese si trebuia sa strangem bani,de fiecare data mai multi pentru ca multi parinti nu dadeau,si pentru ca aveam de impartit banii(ca da,bani vroiau) la multe persoane,suma alocata doamnelor era de obicei mai mica decat isi doreau ele.Si de acolo scandaluri,ca mai bine sa nu le dam decat sa le dam atat,si tot asa...De o diplomatie si o sensibilitate..de n-ai sa vezi..Of.
Hmm..what else is different? Cam totul,daca stau sa ma gandesc. Si cam in bine,dupa cum v-ati dat seama.Sunt foarte multumita,foarte foarte.Razvan deja si-a facut prieteni, a inceput sa inteleaga iar ieri a si spus prima lui fraza in limba franceza.:) Sunt foatre mandra de el.
Acum..nu stiu in ce masura poate sa intereseze pe cineva cu atatea amanunte sistemul educational de aici,dar am simtit nevoia sa scriu,parte pentru ca nu mai scrisesem demult si alt subiect mai inspirat nu aveam:D si parte pentru ca vreau sa ramana undeva scris,pentru cand ne-om face mai mari,sa ne amintim cum era..:)
Va(te) salut voios,cred ca mai erau multe de scris,dar iar am exagerat cu vorbulita!
Pe (mai mult sau mai putin) curand!