marți, 21 octombrie 2008

Salonic

Cu Salonicul sper sa termin dintr-o bucata, ca nu am stat nici mult si nici nu am facut nimic spectaculos.Mai fusesem cu un an inainte, cand a fost super, asa ca anul asta a fost mai mult o vacanta de relaxare,asa,mai ales ca am prins Sf. Maria acolo si erau inchise toate magazinele,apoi a fost sambata,cand ne-am mai miscat,si duminica, zi mai moarta decat sansa noastra sa avem o tara curata.;)
Salonicul este un oras frumos, al doilea ca marime dupa Atena si cel mai mare din Macedonia, zona Greciei din care face parte.SIncera sa fiu, mie imi place mai mult decat Atena, poate si din cauza ca de capitala ma leaga amintiri dureroase.
In fine. Si anul trecut, si anul acesta, am stat in centru, aproape de mare, ocazie sa facem promenade seara si sa admiram terasele ce inunda faleza de la un capat la altul. Cine a fost in Grecia stie ca grecii sunt renumiti pentru viata relaxata, programul lejer :D dar si pentru viata de noapte pe care o au. La ei totul incepe la orele 21.00-22.00 si se termina tarziu in noapte. Grecilor le place sa petreaca si au ridicat asta la rang de arta. Terasele arata fabulos,mancarea e dementiala..ce motive sa ai sa nu te simti bine?
In Salonic un punct important de atractie il reprezinta Turnul Alb, situat exact la mare, de unde pleaca diferite vaporase ce te duc in larg jumatate de ora fara sa platesti vreun bilet, insa consumatia fiind obligatorie la bord.E mult mai bine asa, toate costa cam 5 euro (bucata), pret pe care cu siguranta l-ai da si pe bilet, insa asa ai avantajul sa bei si un suc.
Tot de la Turnul Alb mai poti face o plimbare cu titicarul(cu siguranta ii zice si altfel,mai frumos, dar nu imi vine in minte acum :) ), dar acolo e vreo 10 euro parca biletul si nu se prea merita, pentru o plimbare de 15 minute. Noi ne suisem initial in asta, deoarece am crezut ca e f scump cu vaporasul, insa pentru ca nu maipleca, am stat vreo 15 minute sa seumple, ne-am ridicat si am plecat, si bine am facut, ca apoi am aflat de cat de avantajoasa era cealalta varianta.
Asa..mai au un super mall, la marginea orasului, langa parcul de distractii oe care il probasem anul trecut, unde gasesti de toate...chiar si haine de firma(vezi, mall-ule din Budapesta, cum se face?Nu trebuie sa fii neaparat "cel mai mare din Europa Centrala" ca sa fii frumos :P )
In rest..souvlaki la greu, tzatziki asijderea...Cola original(O tempora o mores!) si leneveala.
Asa se incheie vizitele mele externe pana acum pe 2008, voi continua in noiembrie, dupa ce venim din Madrid.Am deja programul facut pentru Spania :) asa ca de abia astept.

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Egipt din nou

Mbun. Am vorbit despre mancare, am vorbit despre hotel si am vorbit despre "prietenosii" egipteni. Sa vedem ce mi-a mai atras atentia.
Unul dintre motivele pentru care ne-am dorit sa mergem in Egipt a fost, evident, sa vedem piramidele.Pana la urma, reprezinta ceva deosebit, ce merita macar o data in viata vazut si fotografiat.:) Cand ajungi in Egipt ai o oferta destul de bogata de excursii optionale, insa noi ne-am ales doar o plimbare cu submarinul si piramidele, si pentru ca vroiam sa ne odihnim in rest, dar si din cauza pretului destul de mare al excursiilor.Mai erau, printre optiuni, un safari, o vizita la Luxor, scufundari la mare si mica adancime(noi ne-am cumparat de acolo un set de snorkelling si am prestat in mare la noi,ca hotelul era pe malul marii-SUPERB), o vizita pe o insula pustie si probabil altele, dar nu imi mai amintesc acum.Ideea e ca piramidele clar vroiam sa le vedem si m-am gandit ca o excursie cu submarinul ar fi ceva deosebit,asa ca ele au ramas.
Excursia cu submarinul a fost, intr-adevar, deosebita.Ne-a placut foarte mult, pestii erau superbi si cei doi scafandri ce ne insoteau din afara hraneau pestii astfel incat noi sa ii putem observa indeaproape.
Hei, si iata ca a sosit timpul sa scriu si despre excursia la piramide, in Cairo, de fapt,excursie de ...nu stiu...20 de ore ce au parut 3 zile.Am calatorit cu un autocar in care daca stateai jos iti tineai genunchii lipiti de piept, deci notiunea de comoditate era sublima dar lipsea cu desavarsire. A fost ingrozitor drumul, cumplit de obositor.Am plecat pe la 2 noaptea de la hotel,am ajuns pe la 9 dimineata in Cairo si ne-au dus 2 ore la Muzeul de Arheologie, frumos dar foarte mare, nu am apucat sa vedem decat o miica parte,mai ales ca ghidul nostru, care trebuia sa si presteze bilingv(romana si maghiara) era complet lipsit de chef asa ca mai mult am alergat pe acolo. Dupa cele 2 ore petrecute acolo am fost sa mancam pe un vas pe Nil si, in ciuda temerilor noastre, a fost excelenta mancarea.Apoi, in sfarsit, piramidele. Au fost exact asa cum imi inchipuisem, impresionante, marete si pline de mister.Situate exact la iesirea din oras, pe un fel de colina, protejate de Sfinx, trei la numar, fiecare cu povestea ei, au implinit o curiozitate aproape mistica a copilariei mele.Nu o sa insist pe ele prea mult,mai bine trec mai departe la alte lucruri ce mi-au ramas intiparite in minte din aceasta excursie.
Ce am mai facut acolo...ne-am plimbat,am stat la piscina, am facut, dupa cum spuneam mai sus, snorkelling, doar pentru asta si pot spune ca a fost o excursie frumoasa, am fost in oras la shopping, cica..daca se pot numi cumparaturi suvenirurile de acolo, am fumat narghilea, fara nimic compromitator(nu au vrut aia sa ne dea:)) )am lenevit si ne-am bucurat de soare.
Ca sa nu o lungesc si pe a treia parte, cu toate ca evident as putea povesti mult mai mult despre orice pe lumea asta, ca sunt vorba lunga nativa :D o sa inchei cu concluzia proprie si personala despre Egipt:
E genul de excursie care merita facuta o data in viata, nu mai mult, ca nu ai ce face, interesanta pentru diferentele de cultura si civilizatie si bineinteles, unica pentru piramide.

vineri, 17 octombrie 2008

Egipt

Asa...Egipt it is.
In Hurghada am fost de Pasti, asa s-a nimerit excursia, nu ca ne-am dorit noi sa ne petrecem sarbatorile intr-o tara care sa nu ne imparta convingerile religioase...care este :D...dar pentru ca atunci s-a nimerit..asa a fost.
Excursia a fost relativ ieftina, vreo 500 de euro cu tot inclus, adica all inclusive la un hotel de 5 stele, taxe de aeroport platite, un pret bun pentru o excursie deosebita.Cel putin asa credeam.:)(observatiile insertiile fine ale elementelor de suspans ;))
O sa incep cu ceva ce ar trebui sa stie oricine vrea sa mearga in Egipt, si anume ca stelutele noastre nu "e" gemene cu stelutele lor.Un hotel de 5 stele, de exemplu cel la care am fost noi, ar avea in Romania 3 stele asa..cu indulgenta.Bine, daca citesti forumurile inainte de a merge acolo, afli si asta si multe altele, in asa fel incat Egiptul si tot ce reprezinta cultura si civilizatia egipteana sa nu vina ca un par in capul coafat european. Astfel ca: sub nicio forma nu se bea apa de la canal, nici macar nu trebuie folosita pentru a te spala pe dinti, se negociaza absolut orice, ei stiu engleza destul de bine si nu se tem sa o foloseasca :), gasesti hoteluri de lux langa gropi de gunoi s.a.m.d.
Pe astea toate le stiam inainte sa ajungem acolo, si mai stiam, imi spusese maica-mea ce fusese cu cateva luni inainte, ca egiptenii sunt foarte "prietenosi"(citez din memorie) si se baga in vorba si daca stii engleza, fata fiind, iti fac diverse cadouri ca amintire din Egipt.Era foarte incantata, draguta de maica-mea,ca ce amabili sunt ei si cum te intreaba ei cum te cheama si din ce tara esti.
Hmm...trag aer in piept sa am putere sa spun varianta mea: sunt niste libidinosi agasanti ce nu fac altceva decat sa se bage in seama, ce se tin scai de tine punand on and on aceeasi intrebare:"Where are you from?", asta daca esti inspirat si nu raspunzi, ca daca ai raspuns la prima intrebare, esti mancat de gargarite...nu mai scapi de ei..te intreaba cum te cheama, il intreaba pe barbatul cu care esti daca te pot obtine pentru un numar de x camile(depinde de cat de aburitori sunt, ca oricum nu ar avea ce sa ofere, sunt vai de mama lor), tabara pe tine sa cumperi diverse, si tot asa.Este super stresant, chiar daca ii ignori, imi era si frica sa ma uit mai atent la ceva ca sareau cu gura.Bine macar ca nu pun mana pe tine, ca in camera stateam pana la plecare.
In fine...totul e diferit acolo...incepand cu mancarea(vorbesc de cea de la hotel, ca nu am mancat decat o data in oras, la un KFC,parca) si terminand cu modul de viata. In ceea ce priveste meniul, ei folosesc multe condimente,printre care unul neidentificat de mine, din pacate, si complet neplacut, care imi strica de fiecare data apetitul, asa ca de unde imi era frica de optiunea all inclusive ca ma gandeam ca ma voi intoarce cu kilograme in plus, am tinut-o in prostioare de era sa si slabesc, Doamne fereste!:D Eu nu mananc decat pui, si era foarte rar in meniu, astfel incat am apelat o data la prepelita, am atentat la un peste o data si la niste fructe de mare, si in rest...clatitute dimineata si cand si cand mezeluri, omleta sau ochiuri, pseudosuc natural, (nu toate odata, ca si variante), cartofi prajiti(foarte reusiti) cu gratar de pui in zilele norocoase si desert(aici stateau binisor) si ce mai apucam seara, dar tot asa...nimic spectaculos.Am mai mancat si pizza...legume, fructe...nu am murit de foame, dar nici multumiti nu am fost.Baietii mancau mai bine, pentru ca in afara de pui erau toate orataniile din ograda acolo..miel, oaie, porc, vita...care mai de care mai neapetisante pentru mine.(si pentru sor-mea,care sta si mai prost decat mine la capitolul asta)
Asa..mai ziceam de hotel, ca nu era de 5 stele nici daca il rugai, serviciile au fost ok, totusi, ne faceau curat in camera zilnic(prietenilor nostri le aranjau si prosoapele in forma de lebada, la noi isi pierdeau subit talentul si le impatureau normal) si erau amabili.
Off..ce mult am scris si nici nu am iesit din hotel inca:D. Pe partea a doua, atunci!

Sentimentul nemuririi

Pentru ca ne-am luat Prince of Persia la Wii si a jucat domnul sot ieri de se tot catara pe ziduri si omora soldati, azi noapte am visat ca ma cataram pe un zid si mai cadeam si muream, dar reluam de unde era salvat.:D
Ar fi ceva,ha?;)

miercuri, 15 octombrie 2008

Budapesta- part 2

Mda..ziceam ca printre obiectivele importante in itinerariul nostru era la loc de seama si "cel mai mare mall din Europa Centrala", pe care eu mi-l inchipuiam a fi un mic Paradis.SO NOT! Era mare, all right..dar..la ce bun?:) Nu aveau firme cunoscute..nici macar Zara..care e in toate cotloanele...aveau haine urate si scumpe...esec total, ce sa mai...Am reglat-o cu shoppingul, nu am ramas datoare, dar in centru.
Asa..ce mi-a mai atras atentia...Un extra mega super truper restaurant, Fusion pe numele lui, care arata ca in reviste si avea si preturile pe masura, dar care avea cea mai tare prezentare si cea mai misto baie pe care am "vizionat-o" eu pana acum. Zici ca era club..:)
Acolo am mancat cate o prajitura si am baut cate un suc, ce au costat cam 50 lei in banii nostri.Pretty much, ha? Dar a meritat. Este un loc frumos, despre care ulterior am auzit mai multe lucruri...murdare :)))...deh...cum auzi despre locurile cu fite.;)
Si a propos de bani, ca tot am mentionat preturi..frate..greu ne mai era cu banii lor...costa cate nushcatesutedemii o chestie, si apoi noi imparteam sa aflam cati euro inseamna, si apoi inmulteam sa aflam cati leuti inseamna..de ne trecea cheful sa mai cumparam...Sa treaca la euro, propun!
Un alt target pe care l-am dorit realizat a fost sa mergem la un all you can eat.Stiti, acel loc minunat in care dai 10 euro(suma variaza, atat am dat noi unde am fost) si mananci...fara numar..ca sa citez clasicii in viata. Auzisem ca fac si astia siretlicuri, ca iti baga bautura in cantitati mari si toaletele sunt mici sa nu poti sa faci nimic linistit si sa tii in tine ca sa nu mai poti baga la infinit in stomacel..in fine, multe chestii.Ideea e ca a fost ok acolo, poate mai putin pentru mine si sora-mea, ca nu mancam eu decat pui(acolo am mancat prepelita sau nu mai stiu ce-tot ceva cu pene) iar ea doar apa paie si bataie, ca e pretentioasa la mancare, dar bucuria de a fi acolo si de a sti ca putem sa mancam cat vrem a fost mai mare decat pofta sau foamea de atunci, asa ca la sfarsit am iesit pe plus.
Eu m-am descurcat onorabil mi-am pus cate o lingurita din toate ce erau mai deosebite, ca sa gust cat mai multe si am gasit si mancaruri delicioase, si dulciuri bune-bune..a fost misto de tot...Trasaturile romanesti din mine si-au facut auzit glasul pamantului si la sfarsit am bifat si eu bucuria de a servi ceva moca(asta in afara de cei 10 euro platiti la inceput pe care nu i-am pus la socoteala) :))
Per total..repet..a fost totul bine, de abia astept sa revin in Budapesta si sa completez cu amintiri noi blogul:).
Din episodul urmator: O incursiune plina de suspans in Egiptul Antic...Bine, nu atat de antic, dar foarte Egipt. Lux vs. Mizerie, Sila vs. Foame. :D
Cya!

Budapesta -part 1

It's been a while..am fost atat de preocupata sa citesc alte bloguri incat nu am mai avut chef/timp/inspiratie pentru al meu.:)
In fine...ma gandeam, pentru ca luna viitoare plecam in Madrid(pana la urma s-a rezolvat cumva ;) ) si pentru ca asta ar fi a patra iesire din tara pe anul asta sa scriu cate ceva din fiecare tara in care am fost, ca deh...batranetea nu ajuta memoria si poate o sa uit sa le povestesc nepotilor spre nemurire ispravile noastre,asa ca le dau doar link-ul.:D
Deci....Budapest first. In Budapesta am fost pentru prima oara sa si stau anul asta...in rest doar asa...in fuga.Mi-a placut mult, si e unul din orasele in care as reveni cu placere, si asta e ceva, tinand cont ca eu sunt pe principiul ca trebuie mereu sa vizitezi un loc nou.(pana acum, cred ca doar in Budapesta si Paris as reveni, nu in ordinea asta,dar sigur cu placere).
Am ajuns dimineata spre pranz la hotel, si am avut surpriza sa constatam ca de fapt hotelul la care eram cazati nu era decat ruda cu hotelul la care rezervasem online, ca faceau parte din acelasi trust si aveau aceeasi adresa, ca ala de pe net cu pozele frumoase era de 4 stelute dar al nostru doar de 3.In fine, asta sa fie problema, ne-am zis plini de speranta si am pasit spre camere.Camere ce fusesera de 3 stele, acum mai lipseau bucati si din stelutele alea, si mai degraba arata ca unul de doua, sau mai degraba serviciile erau de doua. Fotoliile erau cam roase, asternuturile cam folosite(curate, dar..stiti voi...mai o gaurica, mai o pata care nu iese cu Vanish...nu era vina lor..e din cauza apei dure...scrie si-n ziar ;))dar...cine vine intr-un oras mare sa stea in camera, right?Vazusem si mai rau in zbuciumatele noastre calatorii, asa ca ne-am facut ca nu ne deranjeaza nici micile fire de par "uitate" in cadita de dus sau pe alocuri prin baie si dupa ce ne-am odihnit vreo 2 ore am pornit prin oras.
Orasul ne-a surprins placut din prima, e un oras plin de istorie, modern si impresionant prin cladirile sale impunatoare. Dunarea imparte Budapesta in Buda si Pest, Buda ocupand o treime din oras iar Pest restul majoritar.:)
Fiecare parte are frumusetile ei, cu punctele de atractie si obiectivele atat de vizitate de multimea de turisti ce viziteaza anual orasul.
Pentru ca eu sunt un turist constiincios, imi fac mereu planul pentru excursia ce va sa vie, cu obiective, program, tarife, etc...asa incat am vizitat, zicem noi, ce era mai important de vizitat si se incadra in cele 4-5 zile petrecute acolo.
Nu o sa scriu despre toate locurile vizitate, se gasesc la un search simplu pe google, insotite si de poze, vreau sa mai scriu de mici amanunte ce mi-au mai atras atentia.
Trebuie sa recunosc, am plecat spre Ungaria un pic reticenta fata de caracterul prietenos al locuitorilor ei, pentru ca acum cativa ani am avut o problema in Ungaria si prea putini vorbitori de limba engleza s-au aratat dispusi sa ne ajute, insa de data asta a fost mai bine.Poate si pentru ca eram mai relaxati, mai.."turisti", poate au devenit si ei mai prietenosi, nu stiu. Cert e ca a fost ok.
Am luat o mare teapa cu "cel mai mare mall din Europa Centrala"...o cladire imensa in care mi-au parut adunate toate hainele de prost gust ever.Bine ca am mancat pe cinste,macar.:D
Dar..despre toate astea in episodul urmator, acum unui anume domnitz ii e foame si vrea la bucatarie.